Hayatta ne istersen elde edebilir misin?

İnsanlar her zaman bir şeylerin peşinde olmuştur.Bu herkesin diyebileceği ve az çok gerçek olan bir düşüncedir.Ekonomi okuyanların anlayacağı dil ile anlatırsak "istekler sınırsız,fakat kaynaklar kıttır".
Aslında insan ne isterse elde edebilir.Sorun insanın bir şeyi gerçekten isteyip istememesi değildir.Sorun insanın o şeyi isterken katlanacağı maliyetleri istememesidir.Buna iktisatta "fırsat maliyeti" diyoruz.Fırsat maliyeti nedir diyenler için tanımlamak gerekirse.


Fırsat maliyeti, herhangi bir malın üretimini bir birim artırmak için başka bir maldan vazgeçilmesi, fedakarlıkta bulunulması gereken mal ve/veya kazanç miktarıdır. Başka bir deyişle iktisadi bir seçim yapılırken vazgeçilmek zorunda kalınan ikinci en iyi alternatiftir.Örnek vermek gerekirse bir akşam maça gittiğinizde bunun fırsat maliyeti bir sinema filmine gitmek olabilir. Aynı zamanı ve aynı parayı harcayarak yapabilecekleriniz fırsat maliyetidir.

Şimdi işin en civcivli yerine gelelim.Sıradan basit bir öğrenci olduğunuzu sayın.Derslere çalışmıyor ve geziyorsunuz.Ayrıca yol,su,yemek,gezme,tozma derken 4 yılda 30000TL yediğinizi düşünün.Aynı dönemde asgari ücretle çalışsanız yılda 886,50 TL x 12 =10.638 TL kazanırsınız.4 yılın toplamında ise 42.552 TL eder.Yani eğer okul zamanında kendinizi geliştirmez ve başarısız bir öğrenci olursanız sizin fırsat maliyetiniz 42,552+30,000 =72,552 TL eder.Part time çalışanlarda kendilerini bu hesaplamaya katabilirler.Bu basit örnekten herkes kendi fırsat maliyetini hesaplasın artık.Hele bir de okulunuz uzadıysa ortaya çıkan farketmediğiniz fırsatları düşünün.


İşin sıkıcı yanını söyledikten sonra konumuza geçtiğimizde şunu anlamak gerekir eğer bir şeyin maliyeti çok yüksekse bir şeylerden vazgeçmen gerekir.Karşılıksız olarak özellikle günümüzde pek bir şey elde edemezsin ondan şunu anlaman daha önemlidir:Ne kadar erken yaşta kendini sıkar ve zorlarsan o kadar ilerde rahat edeceksindir.Eğer başaramıyorsan bu senin zeka seviyenle alakalı değildir çünkü sıradan bir zekaya sahip insanın başarabildiği her şey aslına bakılırsa oldukça büyük şeylerdir.


Bilmen gereken şey her yaptığın davranış sonucunda aynı süre ve maliyette yapacaklarını kaybediyorsun onun içindir ki yapabileceklerinin farkında ol ve geleceğinin değerini anla yoksa bir yerden sonra "neden ben fakirim? Neden şirketim iflas etti? Neden onlar başarılı ben değilim ?"gibi sorularla karşılaşma olasılığının yüksek olduğunu söyleyebilirim.Umarım bu yazıyı okumanın fırsat maliyeti ilerde kaybedeceklerini görmene yardımcı olur.Saygılarımla.





0 yorum:

Yorum Gönder