Çift Dipli Resesyon(kriz mi?)

Avrupa'nın hali ortada en son İspanya 150 milyar €'yu ekstra bir borçlanma maliyetine girmeden aldı attı cebe   desek yeridir.Avrupa'dan bahsetmişken günümüzde özellikle kahin olarak anılan Roubini'nin 2013'te daha büyük bir krizle dünyanın başbaşa kalacağı tahmini yerini koruyor.Bu düşüncesini "Perfect Storm (kusursuz fırtına)" adında düşüncelerini esas alan bir bildirimde bulundu.Bende burdan yola çıkarak yazımı çift dipli daralmayı (double dip recession) ne olduğunu anlatmaya çalışarak başlıyorum


Benim anladığım resesyon çeyrek büyüme dönemlerinde ekonominin iki dönem üst üstü küçülmesi yani negatif büyüme vermesi olarak tanımlanabilir.Şimdi 2012 birinci çeyrek verilerine baktığımızda Tüik'in düzeltip yayınladığı verilerde ekonominin -%0.4 küçüldüğünü gördük ikinci çeyrekte ekonomimiz küçülmeyecektir fakat işte eğer tekrar negatif bir büyüme gerçekleştirirsek resesyona girdik denilebilir


Double dip recession nedir dersek aslında bu durumun basit bir görsel şekli var "W" şeklinde ortaya çıkıyor.Anlayabileceğimiz basitlikte, nedir bu çift dip ve neden sonunda dipleyecek onu anlamaya çalışalım.Önce kriz geliyor. Krize girilmenin uyduruk ve akla uygun olmayan sebepleri anlatılıyor. Sonra çözüm arama aşamasına geçiliyor.Bu aşamada iki görüş peyda oluyor. Birinci görüş, tasarruf edelim, kemerleri sıkalım, biriktirdiklerimizle yolumuza devam edelim.  Bu görüşe, parayı basıp para satanlar, para satamayacakları için olmaz diyorlar.
Hâlbuki tasarruf edelim, biriktirdiklerimizle yolumuza devam edelim diyenler de kapitalist. Olmaz diyenler de kapitalist.

Uzatmayalım. Para basıp para satanların dediği oluyor.Başlıyorlar para basmaya, krediler ucuzluyor, faizler düşüyor.Tüketiciler, yatırımcılar, üreticiler başlıyor geleceği düşünmeden plansız bir şekilde borçlanmaya.Parayı basanlar, bu gidişattan enflasyon baskısı oluşmaya başlayınca vazgeçiyorlar.Çünkü devam etseler, sattıkları kâğıtlar tuvalet kâğıdına dönecek. 
Para basanlar içinde para basmak borçlanmak demek olduğundan kâğıt satışı duruyor.Yatırımlar ya yarım kalıyor, ya da borçlu kalıyor.Plansız üretilen fazla ürün değerinden satılamıyor.Çünkü gerçekte tüketicinin gerçek geliri artmamış olduğundan talep de daralıyor.Borçlananlar, borçlarını ödeyebilmek için gerçek varlıklarını ya da emekleri ile kazandıklarını bir yukarı sermaye devretmiş oluyorlar.Borçlar baskısı geliyor. Piyasadan fazla parayı geri çekmek için faizler artıyor. Vergiler artıyor.Tekrar krize giriliyor. 

Günümüzde şu anda bildiğim kadarıyla krize girmiş Yunanistan,İspanya,İtalya için 2009'dan sonra bir resesyon daha yolda yani bu işte konumuza giren çift dip daralma.İngiltere'de negatif büyüyenler kervanına girebilir.

Kısaca son kez tekrarlamak gerekirse 2012 sonları ve 2013 başı gibi ekonomi tekrar eski kötü günlere dönebilir temennimiz dönmemesi.Bu arada resesyon yani daralmanın daha yüksek olduğu dönemlerde ise buna depresyon deniyor fakat konuyu dağıtmamak için başka bir yazıda bahsedeceğim bir durumdur.Yazının sonunda double dip recession nedir?'i anlamak için güzel bir video paylaşıyorum ingilizce fakat pek gerekmiyor  bu yazıyı okuduktan sonra saygılarımla.

VİDEO LİNK : 

0 yorum:

Yorum Gönder